Bua studio converted a dilapidated barn in Iceland into an artist’s studio

0

the hloduberg artist’s studio emerges from the ruins of a barn

bua studio has transformed a dilapidated barn in iceland into an artist’s studio and home. Dubbed “the hloduberg artist’s studio”, the conversion emerges from the existing concrete structure maintaining a character consistent with the fragmented buildings in the area. as part of the remaining walls were too fragile to be reused, the architects kept them in their original state, enclosing an open garden.

after stabilizing the sturdy concrete structure, the studio incorporated a lightweight two-story wooden structure inside. in this way, they have retained the unique texture of the existing material which reveals the traces of time.all images courtesy of marino thorlacius

a palette that reflects the colors of the surrounding nature

the ground floor serves as a massive workspace including the artist’s studio, as well as a kitchen and a dining area. there, the architects (see more here) sought to avoid additional openings so as not to overload the structure. they only created two new ones: one to let more natural light into the kitchen and one to create an entrance between the studio and the living room.

unlike the raw exterior, the openings are precisely cut to create a visual juxtaposition. the floor is covered with waxed concrete and the walls are clad with stained birch plywood. together with the client, who had previously worked with stained plywood in his office, the architects generated pigments on a palette that reflected the colors of the surrounding nature.bua studio converted to dilapidated barn in iceland into artist studio and accommodation

materials inspired by local vernacular interiors

a staircase leads residents up to a wood-clad mezzanine with a seating area, creating a visual connection through a double-height space. a row of openings lets in natural light inside and offers a breathtaking view of the coast and the mountains. the first floor or domestic sphere hosts a small living room, two double bedrooms and a bathroom.

there the architects maintained a muted palette of materials informed by local vernacular interiors: walls and floors are wrapped in white-stained pine planks. meanwhile, at the end of the corridor, a double-height studio unfolds, offering a different perspective to observe the emerging works. “Given the remoteness and for economic and environmental reasons, our customers have shared our objective of minimizing waste as much as possible”, mentioned the studio.

bua studio converted to dilapidated barn in iceland into artist studio and accommodation
the existing concrete wall in the old barn has been repaired where necessary

the gable shape of the construction echoes the original silhouette, while the new corrugated aluzinc showcases the new supplement. its reflective material follows the color of the sky and the meadow around the house, changing with the seasons and the weather.

“This allowed us to expand to a second floor without overpowering the concrete barn. in our experience of working in harsh climates, this rather industrial material is one of the few coating options that can withstand extreme weather conditions. the ripple is also a reference to a local building tradition. Since the beginning of the 20th century, corrugated steel has been used in a diffuse way in Iceland in rural and urban settings for all types. most dwellings and farm buildings in the region are partially or fully clad with this material, ‘ said the architects.

bua studio converted to dilapidated barn in iceland into artist studio and accommodation
in small cement repairs, pebbles from the local beach were inserted to better assimilate to the rough bottom

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist studio and living space
new corrugated addition erects neglected concrete

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist studio and living space
an open walled courtyard

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist studio and living space
revealing the passage of time

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist studio and living space

Share.

Comments are closed.