Studio for Artist Stained Glass / Studio mxmxm

0

Studio for Artist Stained Glass / Studio mxmxm

© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde© Tim Van de Velde+ 32


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    49 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Tim Van de Velde

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. In 1956, the parents of the current residents built a modern single-storey house on this wooded plot designed by architects Jaqcues Pêtre & Jan Tanghe. The plan is designed on a 1.12 by 1.12 meter grid consisting of an outer shell of black tarred wood walls interspersed with large windows and a cantilevered roof supported by 10 steel columns.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

In 2020, current residents asked Studio mxmxm to design a new studio space on this plot to accommodate a stained glass artist practice. In keeping with the existing house, a new detached building was erected on the basis of the same 1.12 by 1.12 meter grid.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The 4 facades are built in a black stained wood frame which also forms the load-bearing structure of the roof. A bay window runs the entire length of the facade, sometimes high up to capture indirect Nordic light, sometimes halfway up to create privacy, and sometimes all day long to create a close visual link with the greenery. The roof is made up of 4 CLT panels which extend over the entire space and tilt towards the center like a “butterfly”. Inside, only the structural lines are tinted black, the infills between them are bare wood or glass, creating a graphic pattern reminiscent of stained glass.

Exploded view
Exploded view

The existing house achieved maximum freedom and efficiency thanks to a structural logic of 10 steel columns and fixed dimensions. The same construction methods were continued in the construction of the new studio space with the latest wood techniques available.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The wooden structure and roof are completely prefabricated and assembled on site. After the concrete foundation slab was poured, it only took 2 days to assemble these prefabricated wooden elements, which significantly shortens the construction time.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

This project has been rationally designed according to structural freedom and profitability without losing its playful aspect.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Share.

Comments are closed.